Για τις καλές προοπτικές στον τουρισμό υγείας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των ιαματικών λουτρών μίλησε ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας, στον ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιάλλας, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -αν όχι τέλος Νοεμβρίου, μέχρι το τέλος του έτους- θα ολοκληρωθεί η υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιαματικών και θαλασσοθεραπευτικών κέντρων» που αφορά την αδειοδότηση. Αυτό έρχεται να προστεθεί στη διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ιαματικές 45 πηγές που ανήκουν σε δήμους (από τις συνολικά 115 ενεργές πηγές), κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

«Έχουμε ήδη σχεδιάσει πρόγραμμα ένταξης στο ΕΣΠΑ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος αναγνώρισης των υπόλοιπων αιτήσεων για αναγνώριση ιαματικών πηγών που έχουμε στο υπουργείο, θα βγει στον αέρα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τόσο τα κτίρια, όσο και τις υπηρεσίες τους», είπε ο κ. Τζιάλλας.

Τόνισε, επίσης, ότι σε αυτή τη διαδικασία θα εμπλακεί και η τοπική επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αναπτύξει δράσεις γύρω από την περιοχή, παρέχοντας συναφείς και συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Ο κ. Τζιάλλας επεσήμανε ότι ο τουρισμός υγείας αποτελεί παγκοσμίως μεγάλο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει μερίδιο, όπως το υψηλό επιστημονικό δυναμικό, οι ανταγωνιστικές τιμές και φυσικά η χώρα από μόνη της, που αποτελεί ξεχωριστό και μοναδικής ομορφιάς τουριστικό προορισμό.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο έχει ως στόχο να διευκολύνει την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ενώ συγχρόνως προωθεί τις συνέργειες και τη δικτύωση με ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού, για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην Ελλάδα.