Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Novartis o αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ενώ επεσήμανε ότι το μαύρο χρήμα στην υγεία φτάνει τα 85 δισ. ευρώ.

«Η Novartis όπως και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε ότι το στήσαμε», είπε ο κ. Πολάκης προσθέτοντας ότι «έχω αποδείξει με στοιχεία πως 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία».

«Από τα 320 δισ. του δημόσιου χρέους τα 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία. Χθες βγήκε με δικαστική βούλα ότι 23 δισ. είναι η ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις φαρμακευτικές (3 δισ. από τη Novartis) από την περίοδο 2000-2015. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

«Βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα με τη Novartis», συνέχισε ο κ. Πολάκης και εξήγησε αναλυτικά τα σημεία που συνίσταται το σκάνδαλο. «Η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που τα ασφαλιστικά της ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της λιανικής της τιμής όταν έμπαιναν στη χώρα. Στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία διαπραγματεύονταν με την εταιρεία την τιμή του φαρμάκου και έριχναν τις τιμές. Για παράδειγμα ένα φάρμακο 100 ευρώ στη Γερμανία το αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία 20 και 30 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 100 ή 90 ευρώ. Η τιμή διαμορφωνόταν όχι από το υπουργείο Υγείας, αλλά από το υπουργείο Εμπορίου ως το 2010».

Ο αν. υπουργός υγείας υπογράμμισε ότι «η Novartis μίζωσε γιατρούς και υπουργούς για να πετύχει καλύτερες τιμές». Όπως ενημέρωσε ο κ. Πολάκης, «οι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας τα οποία τους έπιασαν με αδικαιολόγητο μεγάλο πλουτισμό, τους έπιασαν και κελάηδησαν». Σε απανωτές ερωτήσεις με αιχμές για την αξιοπιστία των μαρτύρων, ο κ. Πολάκης απάντησε: «Την αξιοπιστία των μαρτύρων και των στοιχείων δεν την έκανε ο Πολάκης την εκτίμηση, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη», κατέληξε.

Πηγή: Αυγή