Την θέση της για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αλλά και για άλλα ζητήματα όσον αφορά στα σημαίνοντα θέματα υγείας.

«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν», ανέφερε αρχικά.

Για την διάρκεια του εμβολίου η κ. Παγώνη επεσήμανε πως, «δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Ο κόσμος έχει δίκιο, δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων».

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το «γιατί» πρέπει να εμβολιαστούμε ξανά, η κ. Παγώνη είπε πως, «αυτό το εμβόλιο, είναι για την όμικρον και ιδιαίτερα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5. Αυτό το εμβόλιο θα σταματήσει την βαριά νόσηση και τους θανάτους που θα μπορεί να υπάρξουν σε άτομα, ιδιαίτερα, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και κάνουν γρήγορα επιπλοκές. Στον υπόλοιπο πληθυσμό, προλαβαίνει και ενισχύει τον οργανισμό με αντισώματα, ούτως ώστε εάν κάποιος νοσήσει να το περνάει τόσο απλά που να μην χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο ρόλος του επικαιροποιημένου. Όλα αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, και την κατάλληλη ενημέρωση προκειμένου να πειστεί ο κόσμος, να πάει να το κάνει».

Για τον οικογενειακό γιατρό
Η κ. Παγώνη, αναφέρθηκε και στο θέμα του οικογενειακού γιατρού:

«Ο οικογενειακός γιατρός που ξεκίνησε από εχθές για την Αττική και τη νότια Ελλάδα. Οι πολίτες που θα δηλώσουν τον γιατρό τους, έχουν πλεονεκτήματα: θα έχουν έναν γιατρό που θα απευθύνονται. Είναι σημαντικό να έχεις έναν γιατρό που θα ξέρει το ιστορικό σου, να έχει τον ιατρικό σου φάκελο, που όταν επιλέξεις να πας σε έναν άλλον γιατρό, μπορείς άμεσα ο οικογενειακός γιατρός σου να συνεννοηθεί με τον άλλο γιατρό»

«Δεν μπορεί να δηλωθεί γιατρός που είναι στο ΕΣΥ. Είναι οι γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του υπουργείου κι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν. Σε γιατρούς του ΕΣΥ μπορεί να έλθει κανείς εάν έρθει στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.