Στη βελτίωση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς του κατοίκους των ακριτικών περιοχών των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ιδιαίτερα προς τους ασθενείς ΑμεΑ, στοχεύει το ευρωπαϊκό έργο "SmiLe", το οποίο συντονίζει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, με τη συμμετοχή του ΑΠΘ, του ΕΚΑΒ, του νοσοκομείου Ardino και του δήμου Harmanli της Βουλγαρίας.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο "Strenghtening primary medical care in isolated and deprived cross - border areas", που συγχρηματοδοτείται από το "Interreg Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020", ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης σε δύο χρόνια.

Προβλέπεται μία σειρά παρεμβάσεων στα κέντρα υγείας των ακριτικών διασυνοριακών περιοχών των δύο χωρών, που θα αφορούν κυρίως τη χωροταξία τους, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμα και από ασθενείς με ειδικές ανάγκες (προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικά), τη μελέτη των οποίων θα εκπονήσει η ερευνητική ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ταυτόχρονα, το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των συγκεκριμένων περιοχών, θα εκπαιδεύεται γύρω από τις ανάγκες των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα ή άλλα προβλήματα. "Πρόκειται να δημιουργηθεί εντός της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο θα εκπαιδεύει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό μέσα από ασκήσεις και συνεχόμενη εκπαίδευση" ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, υπεύθυνος του εργαστηρίου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Γενικής Ιατρικής και έρευνας υπηρεσιών υγείας της Ιατρικής Σχολής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάρχουσες δομές και το ΕΚΑΒ θα υποστηριχθούν με κατάλληλο εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ, ενώ στους στόχους του προγράμματος είναι να αναπτυχθεί και μία πλατφόρμα, ώστε οι κάτοικοι της διασυνοριακής περιοχής να μπορούν να αξιολογήσουν το έργο.
Αρχικά, οι παρεμβάσεις θα έχουν επίκεντρο το κέντρο υγείας στον Ίασμο Ροδόπης και αντίστοιχα στον δήμο Harmanli της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια θα επεκταθούν και σε άλλα κέντρα των ακριτικών περιοχών.