Κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, θα αναζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της σκανδαλώδους υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία Novartis φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες.

Στοιχεία για την υπόθεση της εταιρείας Novartis συλλέγει κλιμάκιο εισαγγελέων, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δικαστικής συνεργασίας για το θέμα των δωροδοκιών που αποδίδονται στην εταιρεία.

Οι εισαγγελείς επιθυμούν να συγκεντρώσουν στοιχεία, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που ήδη έχει ζητηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, για την έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επίκεντρο το σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών, που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία, για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.

Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές, στοχευμένες έρευνες για την φαρμακοβιομηχανία, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας-Εταιρικής Ευθύνης, φαίνεται πως κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών, τόσο σε ιδιώτες γιατρούς, όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Ιανουάριο η εισαγγελείς Διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ έλεγχος οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της, διενεργείται ήδη από τους οικονομικούς εισαγγελείς.