Στην υπογραφή συνεργασίας για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) προχώρησαν το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η EBRD θα υποστηρίξει τη διαδικασία δημοπράτησης του εν λόγω σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τη χώρα μας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

«Ορόσημο στη λαμπρή πορεία τού ΙΙΒΕΑΑ» χαρακτήρισε τη συμφωνία, κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντώνιος Κουνάδης, καθηγητής-ακαδημαϊκός, προέδρος της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, τονίζοντας ότι θα έχει πολλαπλά και ποικίλα οφέλη για τη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις θέσεις και απόψεις του καθηγητή-ακαδημαϊκού, προέδρου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Γρηγόρη Σκαλκέα, ο οποίος στον χαιρετισμό που απέστειλε, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ακολουθώντας τα βήματα των ανεπτυγμένων χωρών που σχετίζονται με τη δημιουργία κέντρων αναπτύξεως εξατομικευμένης ιατρικής (precision medicine), θεωρήσαμε ότι η δημιουργία παρομοίου κέντρου στη χώρα μας, το οποίο θα στεγαστεί στο νέο κτίριο, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη.

Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής, η επιλογή τού καταλλήλου φαρμάκου για κάθε συγκεκριμένον ασθενή με βάση τον καθορισμό του μοριακού προφίλ της νόσου του, και εν γένει η ορθότερη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του προσδοκίμου επιβιώσεως με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων νοσηλείας και εντατικής θεραπείας».

Ο κ. Σκαλκέας επισήμανε ότι «η νέα αυτή δραστηριότητα του ΙΙΒΕΑΑ θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο πεδίο της βιοϊατρικής, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της καινοτομίας και την προώθηση της οικονομικής αναπτύξεως, η οποία ως γνωστόν πάσχει στις μέρες μας».

Στο νέο κέντρο θα παρέχονται όλες οι δυνατότητες άμεσης συνεργασίας, με μεταφορά τεχνογνωσίας και χρήση σύγχρονων υποδομών στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς επίσης και σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον βιοϊατρικό χώρο.

Θα συμβάλουμε στη μείωση του brain drain

«Παράλληλα, ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε στη μείωση του ιδιαίτερα ανησυχαστικού φαινομένου που είναι γνωστό ως brain drain, δηλαδή της μαζικής αποδημίας Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ιατροί, βιολόγοι, χημικοί, φαρμακολόγοι, βιοπληροφορικοί κ.λπ., θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν αποδοτικά σε ένα άμεσα λειτουργικό περιβάλλον που θα συνδυάζει την επιστημονική τεχνογνωσία με την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας.

Ευχαριστώ θερμώς την ελληνική κυβέρνηση που μας εμπιστεύθηκε για τη δημιουργία τού σημαντικού αυτού έργου, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη βοήθειά της στη δημοπράτηση του έργου, την Ακαδημία Αθηνών και τους συνεργάτες μου, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίησή του. Ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον οι προσπάθειες αυτές θα επεκταθούν και προς άλλες συναφείς κατευθύνσεις, ώστε να συμβάλλουμε έτι περαιτέρω στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της έρευνας και της οικονομίας της χώρας», κατέληξε ο κ. Σκαλκέας.