Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα τονίζει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει πολλαπλώς ιδιαίτερη αξία».

Ο κ. Ποττάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι χαρακτηριστικό χρηστής διοίκησης, κοινωνικής ευαισθησίας και αντανακλαστικών, η κυβέρνηση να συμμορφώνεται προς τη νομιμότητα χωρίς να περιμένει να προηγηθεί μια δικαστική απόφαση, η οποία θα καθυστερούσε χρονικά τη διαδικασία και θα επέφερε πρόσθετη επιβάρυνση στους θιγόμενους». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η επιτυχής κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί τρανό παράδειγμα της δύναμης της θεσμικής και διαμεσολαβητικής δράσης του Συνηγόρου του Πολίτη».

Ακολουθεί η δήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Χαιρετίζω με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αποζημιώσει χιλιάδες συνταξιούχους, που υπέστησαν άδικη κράτηση τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2013 με σχετικό πόρισμά του είχε επισημάνει τον εσφαλμένο, ως νομικά αβάσιμο, υπολογισμό της εισφοράς 4% υπέρ Κλάδου Υγείας. Η κράτηση αυτή δεν γινόταν επί του πραγματικά καταβλητέου ποσού σύνταξης αλλά επί του πλασματικού που θα καταβαλλόταν αν δεν είχαν μεσολαβήσει διαδοχικές μνημονιακές περικοπές. Παρά την απροθυμία της τότε κυβέρνησης να διορθώσει το σφάλμα, ο Συνήγορος του Πολίτη εξακολούθησε όλο αυτό το διάστημα, εξαντλώντας τα διαμεσολαβητικά του περιθώρια, να προσπαθεί να θεραπεύσει μια καταφανή αδικία.

Με τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος, το νόμο 4387/16, το ζήτημα ρυθμίστηκε νομοθετικά για τις σχετικές κρατήσεις από τον χρόνο εφαρμογής του νόμου και εντεύθεν. Εκκρεμούσε, ωστόσο, η αποκατάσταση της αδικίας προς πλήθος συνταξιούχων για όλο το χρονικό διάστημα από το τέλος του 2011 και μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου. Για τον λόγο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε επίμονα και επανειλημμένα, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα άμεσης αποκατάστασης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει πολλαπλώς ιδιαίτερη αξία.

Πρώτον, ακριβώς επειδή δεν επήλθε ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Είναι χαρακτηριστικό χρηστής διοίκησης, κοινωνικής ευαισθησίας και αντανακλαστικών, η κυβέρνηση να συμμορφώνεται προς τη νομιμότητα χωρίς να περιμένει να προηγηθεί μια δικαστική απόφαση, η οποία θα καθυστερούσε χρονικά τη διαδικασία και θα επέφερε πρόσθετη επιβάρυνση στους θιγόμενους.

Δεύτερον, ακριβώς διότι το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί σημείο αιχμής για την Αρχή, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα με αποτέλεσμα να κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στη λίστα των αναφορών για τις οποίες καλούμαστε να διαμεσολαβήσουμε.

Και τέλος, διότι με τη ρύθμιση αυτή αναδεικνύεται ο καίριος θεσμικός ρόλος που επιτελεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως θεματοφύλακας και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η επιτυχής κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί τρανό παράδειγμα της δύναμης της θεσμικής και διαμεσολαβητικής δράσης του Συνηγόρου του Πολίτη. Ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα θα έχει συνέχεια ως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή διοίκηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ