Η συμφωνία για την δημιουργία της νομικής βάσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας υπεγράφη σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Οικογένειας, από την υφυπουργό Οικογένειας Γιουλιάνε Ζάιφερτ, την υφυπουργό Εξωτερικών 'Αντγε Λέεντερστε και τον Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου.
Η υπουργός Οικογένειας Φραντσέσκα Τζιφέι, η οποία είχε επισκεφτεί πριν από λίγους μήνες την Αθήνα για το θέμα, χαρακτήρισε την δημιουργία του Ιδρύματος ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι «με τον τρόπο αυτό σηματοδοτούμε κάτι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε περαιτέρω την στενή σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προσέθεσε η υπουργός, θα συμβάλει «στην βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων των δύο χωρών, στη μείωση των προκαταλήψεων και στην κατανόηση του τρόπου ζωής, των παραδόσεων και της νοοτροπίας στην εκάστοτε άλλη χώρα» και τόνισε ότι «οι διεθνείς συναντήσεις είναι η καλύτερη πρόληψη για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και εκεί, όπου συναντιούνται νέοι άνθρωποι, δημιουργούνται συχνά φιλίες ζωής».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Χάικο Μάας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνογερμανική φιλία αποκτά μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας μία πολύ πρακτική παράμετρο. «Η δραστηριοποίησή μου υπέρ της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτελούσε προσωπική μου επιδίωξη και κίνητρο. Μία κοινή, ευρωπαϊκή νεολαία αποτελεί το μέλλον της Ευρώπης. Χαίρομαι δε ιδιαιτέρως, που αποφασίσαμε να ορίσουμε τη Λειψία ως έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας!», δήλωσε ο κ. Μάας.
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας δημιουργήθηκε στο πρότυπο του Γερμανογαλλικού και του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος και θα λειτουργήσει με έδρα την Λειψία στην Γερμανία και σε τόπο που θα καθοριστεί προσεχώς στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κατά το προηγούμενο έτος ενισχύθηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του γερμανικού υπουργείου Οικογένειας περίπου 130 ελληνογερμανικές ανταλλαγές με περίπου 4.200 συμμετέχοντες. Η κινητοποίηση αυτή πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί σθεναρά μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας.