Δεξίωση, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Γερμανίας και τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, παρέθεσε, μαζί με τη σύζυγό, του ο νέος Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας, Έρνστ Ράιχελ.

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία για μένα, διότι μπορώ να βοηθήσω να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα, τόσο για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας όσο και για την εταιρική σχέση και φιλία μας σε όλο της το φάσμα. Έχει έρθει ο καιρός να παραμερίσουμε στερεότυπα και εμμονές και να αναλογιστούμε πόσα μας έχουν ενώσει στο πέρασμα των αιώνων και πόσα πολλά μας ενώνουν σήμερα, να βρεθούμε σε μια κανονικότητα η οποία θα μας επιτρέψει να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Ερνστ Ράιχελ στην ομιλία του, στο πλαίσιο της δεξίωσης.

Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του 1989/1990, «σε πιο προσωπικό τόνο από ό,τι συνηθίζεται», ο κ. Ράιχελ είπε: «Η σύζυγος μου και εγώ ταξιδέψαμε στην Ανατολική Γερμανία ήδη στις αρχές του 1990 -μετά την πτώση του τείχους- και συμμετείχαμε στη Λειψία σε μία από τις "διαδηλώσεις της Δευτέρας". Σε εκείνη τη διαδήλωση, το σύνθημα "εμείς είμαστε ο λαός" έδωσε τη θέση του στο σύνθημα "είμαστε ένας λαός". Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η συμμετοχή μου σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία ο λαός επέβαλε ειρηνικά, αλλά και με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια, τη βούλησή του. Η πτώση του τείχους και η αποκατάσταση της γερμανικής ενότητας διαδέχθηκαν, όπως κάποιοι θα θυμούνται, η μία την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα δύο αυτά γεγονότα αποτέλεσαν τον θρίαμβο της βούλησης του λαού για ελευθερία στην τότε "Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας". Εφικτός κατέστη, διότι εμείς οι Γερμανοί είχαμε την αλληλεγγύη των φίλων μας στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική και διότι η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης είχε τότε τη σύνεση να μη σταθεί εμπόδιο στον ρου τη ιστορίας. Σήμερα, η γερμανική ενότητα είναι κάτι το αυτονόητο. Μεμονωμένες ανησυχίες για το τι θα προέκυπτε από τη γερμανική ενοποίηση αποδείχτηκαν λανθασμένες και αβάσιμες. Σήμερα, η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα, ακόμα περισσότερο ακόμα και από εκείνη την εποχή. Η αλληλεγγύη με τους Ευρωπαίους φίλους μας, η συνοχή, η ενότητα στην Ευρώπη και η προσήλωση στην πολυμέρεια είναι για μας υψίστης σημασίας και αυτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό, καθώς έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον παραλογισμό και τον εγωισμό που συναντούμε καθημερινά τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Επισήμανε πως «αυτή είναι η φιλοσοφία με την οποία η Γερμανία θέλει να προσεγγίσει την ιστορικά τόσο στενή της σχέση με την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια» και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα έχει έρθει ο καιρός να παραμερίσουμε στερεότυπα και εμμονές, να αναλογιστούμε πόσα μας έχουν ενώσει στο πέρασμα των αιώνων και πόσο πολλά μας ενώνουν σήμερα και να βρεθούμε σε μια κανονικότητα, η οποία θα μας επιτρέψει να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον. Μετά τη βαθιά οικονομική κρίση από την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συνέλθει, όλες οι προσπάθειες είναι στραμμένες στην οικονομική ανάπτυξη. Η Γερμανία είναι σε αυτό ένας πολύ πρόθυμος και αλληλέγγυος εταίρος. Και ως μια δικτυωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα της πράσινης οικονομίας, έχουμε πιστεύω πολλά να προσφέρουμε.

Ο Γερμανός πρέσβης υπενθύμισε πως η Γερμανία είναι «παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές, ωστόσο οι δυνατότητες δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. Γι΄ αυτό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι του χρόνου η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Προετοιμαζόμαστε, ήδη, εντατικά για την παρουσία μας εκεί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την έκθεση αυτή ως σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση της οικονομικής μας συνεργασίας, της συνεργασίας μας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, αλλά και για την πολιτιστική προβολή της Γερμανίας. Γι' αυτό και οργανώνουμε, μεταξύ άλλων, και μια σειρά από οικονομικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην επόμενη έκθεση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των διμερών γερμανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ καινοτομίας στο κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η διάσκεψη που συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την πράσινη ανάπτυξη.

Όλα αυτά, κατέληξε ο κ. Ράιχελ «με κάνουν αισιόδοξο ότι μπορεί μεν να μην βιώσουμε κάποιο θαύμα, αλλά ότι στα τέλη του 2020 θα έχουμε συνδιαμορφώσει μια καλύτερη κατάσταση. Τα θεμέλια γι' αυτό τίθενται τώρα, αλλά έχουν τεθεί και στα περασμένα χρόνια μετά από θυσίες. Υψώνω το ποτήρι μου υπέρ της επιτυχίας της Ελλάδας και της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ως στενών εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη δεξίωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βομηχανικό Επιμελητήριο και η γερμανόφωνη εφημερίδα Griechεnland Zeitung, προβλήθηκε φιλμ σχετικό με τα γεγονότα του 1989/90. Παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Τόμας Ραχελ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ, και άλλων χωρών.