Ηχηρή παρέμβαση στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκανε πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων για τον Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και της ΕΥΠ. Πανικόβλητη η κυβέρνηση και αμήχανη απάντηση Μαξίμου, με γενικολογίες και χωρίς καμία αναφορά στην ουσία της επίθεσης Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εκθέτει τον Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας κάθαρση αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι «αυτή επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως» όλες οι πλευρές της υπόθεσης

Αναφέροντας ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε «την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας», άρχισε το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα, ειδικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Και συνέχισε στο ίδιο ύφος, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Για το τέλος επιφύλαξε τη μαντινάδα - καρφί:

«Αντί επιλόγου:
« Άλλο το να ΄σαι αετός
και άλλο να τον κάνεις.
Άλλο το να θωρείς κορφές
και άλλο να τις φτάνεις».

Πανοκόβλητη και αμήχανη αντίδραση Μαξίμου και καμία ουσιαστική απάντηση

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια και τις αναφορές του στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Όπως τονίζουν αρχικά, «Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι' αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, αναφέρονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας: «Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών Αρχών».

Ευάγγελος Αντώναρος: Ο Καραμανλής έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μητσοτάκη

Ο Κώστας Καραμανλής με τη σημερινή ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του στα Ανώγεια, κατά τη γνώμη μου, αποδοκίμασε απερίφραστα και πέρα από οιαδήποτε αμφισβήτηση την τακτική του κουκουλώματος και το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δυσώδες θέμα των παρακολουθήσεων και του έδειξε την πόρτα της εξόδου», δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και στον Ανδρέα Πετρόπουλο ο Ευάγγελος Αντώναρος (31/8/22).

Ο ίδιος, όπως τόνισε, μετά την «απαίτηση Καραμανλή να πέσει άπλετο φως» στην υπόθεση, εξέφρασε την γνώμη ότι «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί άλλο ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι υποκλοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατές με τη Δημοκρατία, ούτε με την ιστορία της παράταξης της οποίας ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε μακροβιότερος πρόεδρος».

Τι είπε ο Καραμανλής για τα άλλα επίκαιρα θέματα

Για τη στάση της Δύσης

Ο Κώστας Καραμανλή αναφέρθηκε στην «ενεργειακή, επισιτιστική και οικονομική κρίση που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορά και πιο άμεσα. Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τη χώρα μας, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του».