«Μετά το "δώρο" 1,8 δισ. ευρώ υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει τώρα επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του, υποστηρίζοντας ότι στην κυβερνητική τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει εδώ και 15 μήνες από την αισχροκέρδεια».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια «αποσκοπεί να προστατέψει τα ίδια τα υπερκέρδη» και πιο συγκεκριμένα ότι ο κ. Μητσοτάκης:

-Βαφτίζει την έκτακτη εισφορά "δαπάνη", η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά. 

-Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε., αντί για 90% που και ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς. 

-Δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023 ενώ, βάσει του Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει συνεισφορά αλληλεγγύης και για το 2023».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι δεσμεύεται πως «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους».