Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης της ανάπτυξής της στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, με όλους τους βασικούς δείκτες παραγωγής, ζήτησης, απασχόλησης και πληθωρισμού να καταγράφουν υψηλά επίπεδα πολλών ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IΗS Markit.

H δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οι τιμές αυξήθηκαν με τους υψηλότερους ρυθμούς έξι και πλέον ετών, ενώ η μεγαλύτερη συσσώρευση ανεκτέλεστων εργασιών για περισσότερο από μία δεκαετία ενθάρρυνε τις εταιρείες να προσλαμβάνουν προσωπικό με τον υψηλότερο ρυθμό 17 ετών.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη -που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών- αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 57,5 μονάδες από 56,0 μονάδες τον Οκτώβριο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα έμενε σταθερός. Ο δείκτης για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 60,8 μονάδες (από 58,8 μονάδες τον Οκτώβριο), που αποτελεί υψηλό επίπεδο 81 μηνών (περίπου 7 ετών). Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,2 μονάδες (από 55,0 τον Οκτώβριο), υψηλό επίπεδο 6 μηνών.

Η ταχύτερη ανάπτυξη και η ενίσχυση της πίεσης στην παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων οδήγησαν σε αύξηση των τιμών, κάτι που θα ευχαριστήσει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times. Οι επιχειρήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εισροών τους από τον Μάιο του 2011 και υπήρχαν ενδείξεις ότι η αύξηση του κόστους μεταφέρεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους καταναλωτές, με τις τιμές πώλησης να αυξάνονται επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό έξι και πλέον ετών.

Εάν τα σημερινά επίπεδα δραστηριότητας των επιχειρήσεων διατηρηθούν έως το τέλος του έτους, η έρευνας της IHS Markit υποδηλώνει μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit δήλωσε: «Το μήνυμα από την τελευταία έρευνα για τον PMI της Ευρωζώνης είναι σαφές: Η δραστηριότητα εκτινάσσεται. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, θέτοντας την περιοχή σε τροχιά επίτευξης του καλύτερου τριμήνου της από την αρχή του 2011. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να έχει περιορίσει λίγο τον ενθουσιασμό των επιχειρήσεων, αλλά η ευρεία βάση της ανάκαμψης και ο ρυθμός με τον οποίο η αύξηση της ζήτησης διαχέεται στην αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη θα έχει ένα ισχυρό κλείσιμο του 2017 και θα εισέλθει με ισχυρές βάσεις στο 2018».