«Όλες οι προγνώσεις των θεσμών αποδείχτηκαν λανθασμένες και οδήγησαν την Ελλάδα σε βαθύτερη κρίση», επισημαίνει σε συνέντευξή του επισκεπτόμενος την Αθήνα ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Γκέρχαρντ Μπος, με δεδομένο, όπως διευκρινίζει, ότι «προκάλεσαν μείωση της ζήτησης και μοιραία τη μείωση της απασχόλησης».

Ο Γκέρχαρντ Μπος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν, μέχρι πρόσφατα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας, Δεξιοτήτων και Κατάρτισης (IAQ), της Γερμανίας.

Η παρουσία του στην Αθήνα οφείλεται σε πρόσκληση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» που διοργανώνει ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: «Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: προοδευτικές απαντήσεις» από τις 23-25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπος εκφράζει την άποψη ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη θα βελτιωθούν, ιδίως με την καθιέρωση αυτόνομων συλλογικών συμβάσεων εργασίας «διότι ο κατώτατος μισθός καθορίζει μεν το κατώτατο όριο, αλλά δεν θα μπορέσει να αυξηθεί.

Η ανισότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα εξηγείται κατά τον κ. Μπος από το γεγονός ότι: «Με την παγκοσμιοποίηση άλλαξαν οι σχέσεις εξουσίας, οι επιχειρήσεις πίεσαν τις κυβερνήσεις απειλώντας ότι θα αποχωρήσουν και μετέβαλαν τις εργασιακές σχέσεις, ιδίως σε χώρες όπου τα συνδικάτα δεν ήταν τόσο ισχυρά» διευκρινίζοντας εμφατικά «Όπου δεν καταργήθηκαν οι δεσμευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας λ.χ. σε σκανδιναβικές χώρες, η ανισότητα δεν αυξήθηκε τόσο δραματικά».

Αναφορικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα και κατά πόσο την ωφελούν, ο Γκέρχαρντ Μπος, ήταν κατηγορηματικός. «Οι θεσμοί είχαν πάντα την άποψη ότι με τη μείωση των μισθών επιτυγχάνεται ανάπτυξη, ότι αυξάνονται οι εξαγωγές. Όλες οι προγνώσεις τους αποδείχτηκαν λανθασμένες και οδήγησαν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση, αφού προκάλεσαν μείωση της ζήτησης με αποτέλεσμα την μείωση της απασχόλησης. Σε κανένα σημείο δεν επαληθεύτηκαν οι απόψεις τους περί βελτίωσης λόγω της μείωσης των μισθών, έστω και αν αυτή ήταν εν μέρει αναγκαία. Θα μπορούσε όμως να έχει γίνει με πιο ήπιο τρόπο και θα είχε καλύτερα αποτελέσματα από τα δρακόντεια μέτρα που επέβαλαν. Σχεδόν σκότωσαν τον ασθενή με τα μέτρα αυτά.

Για τα περιθώρια, τέλος, που θα είχε η Ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει τις κοινωνικές αδικίες… «Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά» υποστήριξε, αναγνωρίζοντας τις υπερπροσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της Υπουργού Εργασίας.

«Το να είσαι πρωθυπουργός σήμερα στην Ελλάδα ασφαλώς δεν είναι η ελκυστικότερη δουλειά για κάποιον. Όλα όσα θα ήθελε να κάνει δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει. Θα πρέπει κάθε υπουργείο να εξαντλήσει κάθε οικονομική δυνατότητα που έχει, να βάλει προτεραιότητες. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που δουλεύουν οι υπάλληλοι. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πολιτιστική διαδικασία. Η υπουργός Εργασίας είναι μια νέα έξυπνη γυναίκα, την γνώρισα στις Βρυξέλλες, κάνει η ίδια πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον αυτό ισχύει για όλους στα υπουργεία ιδίως στις φορολογικές υπηρεσίες ,αν και έχουν βελτιωθεί Πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νοοτροπία των εργαζομένων. Πρέπει να επιστρέψουν και οι νέοι επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει. Η χώρα τους χρειάζεται».