(upd) Έτοιμη να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως στόχος της είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Την Πέμπτη 30/11 η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Σουλτς - Ζεεχόφερ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κομματική συγκέντρωση, σύμφωνα με το Reuters. Διευκρίνισε ωστόσο πως η υπηρεσιακή κυβέρνησή της είναι ικανή να φέρει εις πέρας όλες τις καθημερινές κυβερνητικές δραστηριότητες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ έρχονται μετά από μεγάλη πίεση από το κλίμα αβεβαιότητας που ταλανίζει τη χώρα, μετά την κατάρρευση την περασμένη Κυριακή των συνομιλιών για έναν τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Η Μέρκελ βρέθηκε στη θέση του να επιλέξει ανάμεσα σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων συνασπισμού, μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες εκλογές. 

Ωστόσο, μια που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανακάλεσαν προηγούμενη απόφασή τους να απέχουν και ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με τους συντηρητικούς, απ' ό,τι φαίνεται και η καγκελάριος κινείται προς μια συμβιβαστική γραμμή. Υπογράμμισε όμως ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Νωρίτερα, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε καλέσει σε συνάντηση την 'Αγγελα Μέρκελ (CDU), τον Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και τον Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη 30/11 στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Σουλτς, τόνισε τη σημασία συμμετοχής του SPD σε σχηματισμό κυβέρνησης. Διαβάστε αναλυτικά εδώ