''Στην ΕΕ πρέπει να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς, να μην εκβιάζονται τα κράτη μέλη'', τόνισε η Γκάμπι Τσίμερ,  πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) κι ευρωβουλευτής του Die Linke, μιλώντας στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον επικείμενο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, η κα Τσίμερ επεσήμανε επίσης ότι ''ένας μεγάλος συνασπισμός δεν σταθεροποιεί αυτόματα την κατάσταση. Εξαρτάται από τις πολιτικές θέσεις που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'', ενώ συμπλήρωσε ότι  ''θα πρέπει στην Ευρώπη να εφαρμοστεί ένα κοινωνικό πρωτόκολλο και να υπάρξει μια ισορροπία, ώστε οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα με την γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται''.

"Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εργαλεία προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κοινωνική ασφάλεια για τον λαό τους", είπε η κ. Τσίμερ, ενώ αναφερόμενη στους πρόσφυγες είπε ότι "εμείς που αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξει στέγαση και να μπορούν να ζουν όχι σε αντίσκηνα αλλά σε θερμαινόμενα σπίτια".

''Χρειάζονται ποιοτικές θέσεις εργασίας''

''Χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα για την Ευρώπη'', ανέφερε από την πλευρά της η Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τόνισε ότι η λιτότητα έχει αυξήσει την φτώχια ενώ δεν έχει δώσει αποτελέσματα. ''Χρειάζεται'', είπε η κ. Κέλερ, ''γενικευμένος μετασχηματισμός της οικονομίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας''. Χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου στο Γκέντεμποργκ, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. ''Πρέπει να ενθαρρύνουμε την ευημερία των πολιτών'', είπε,'' και να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή γιατί σήμερα λείπουν πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν σε επενδύσεις σε υποδομές''.

''Να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της άκρας δεξιάς''
''Εμείς οι σοσιαλιστές αγωνιστήκαμε για τα κοινωνικά δικαιώματα, την ψήφο σε όλους, τα δικαιώματα των γυναικών, την κοινωνική ασφάλιση και επιδιώκουμε ένα υψηλότερο επίπεδο συνύπαρξης. Αυτός ο προσανατολισμός έχει χαθεί με την πάροδο των ετών και πρέπει να τον επανιδρύσουμε για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της άκρας δεξιάς. Για την ελπίδα των λαών χρειάζεται θάρρος και ανανέωση της πραγματικότητας'', ανέφερε ο Βάλτερ Μπάιερ, πολιτικός συντονιστής του Δικτύου transform!europeτ, της Αυστρίας.

Τι είπαν Τσίπρας, Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου 

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα, «Aνισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: προοδευτικές απαντήσεις», συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe από την Πέμπτη έως το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής, με σημαντικές ευρωπαϊκές παρουσίες.

Βασικός στόχος η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε πως πρέπει να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες και τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες όπως έχουν καταγράφει «ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Ανάμεσα στις αναπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες χώρες» και συμπλήρωσε τις ανισότητες στο εσωτερικό κάθε χώρας είτε αυτή είναι αναπτυγμένη, είτε αναπτυσσόμενη. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η αντιμετώπιση της «αόρατης» εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στο Συνέδριο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την παρέμβαση της κ. Αχτσιόγλου.

Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για αλλαγές καθώς πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει, ότι οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Στην ατζέντα που διαμορφώνεται η Αριστερά πρέπει να έχει πολιτική παρέμβαση. Πρέπει μαζί με τους Πράσινους και τις άλλες δυνάμεις να εργασθούν για την αλλαγή του ευρωπαϊκού υποδείγματος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ