Εκ διαμέτρου διαφορετική εκτίμηση για το αν και κατά πόσο είναι πιθανός ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ CDU και SPD εκφράζουν των δύο κομμάτων.

«Η, σε βάθος, διεξοδική συζήτηση προηγείται της ταχύτητας. Εκτιμώ ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD από το νέο έτος», είπε η Γιούλια Κλέκνερ, αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. «Ένας συνασπισμός είναι δυνατός εάν επιδείξουμε θάρρος. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι ούτε κάτι κοινότοπο ούτε κάτι κακό. Δεν πρέπει να υψώνουμε δημοσίως εμπόδια εκ των προτέρων εγείροντας αξιώσεις. Τώρα πρέπει να υπερβούμε τη μεγάλη πόλωση», πρόσθεσε η συντηρητική Γερμανίδα πολιτικός.

Στον αντίποδα, ο Καρλ Λάουτερμπαχ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στη σημερινή «Passauer Neue Presse»: «Το γεγονός ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU-CSU) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα συμμετάσχουμε και σε κυβέρνηση συνασπισμού. Εάν δεν ανταποκριθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα γίνουν νέες εκλογές. Το SPD δεν πρέπει να τις φοβάται».