Μετά την επιβεβαίωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, θέμα αποτέλεσαν και στα τουρκικά ΜΜΕ οι χθεσινές συλλήψεις των εννέα ατόμων στην Αθήνα, τα οποία φέρονταν να είναι μέλη του DHKP-C.

Σύνδεση των εννέα μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου ( DHKP-C) που συνελήφθησαν, μετά από μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Αθήνα, με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα που αναμένεται να γίνει στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, εξετάζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η επιχείρηση έγινε παραμονές της επικείμενης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛΑΣ, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας της Τουρκίας που θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από 65 χρόνια ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται σημαντική εν όψει της σύγκλισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα επιθυμεί διά μέσου της Ελλάδας και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου να σπάσει τον πάγο με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς τόσο οι ευρωτουρκικές όσο και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κάκιστο σημείο.

Οι συλληφθέντες δεν έχουν σχέση με τους τζιχαντιστές

Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες, ωστόσο βάσει πρωτοκόλλου είναι δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, αύριο οι «εννέα» συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Πρόκειται για οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε τρία διαμερίσματα, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα. Εις βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη μεταφορά οπλισμού με φουσκωτό ταχύπλοο, το καλοκαίρι του 2013, στη Χίο. Στα τρία σπίτια βρέθηκαν πρώτες ύλες για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι συλλήψεις των 9 υπόπτων θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως ένδειξη αυξημένης ετοιμότητας των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενόψει της άφιξης στην Αθήνα του κ. Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν την επιχείρηση «μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών» και απένειμαν τα εύσημα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική, ενώ αποκάλυψαν ότι σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τα άτομα που προσήχθησαν δεν σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με υποθέσεις στην Τουρκία και ειδικότερα με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό ως DHKP-C. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Πηγή: Deutsche Welle