Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του επόμενου προέδρου του Eurogroup. Αύριο θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες και την ερχόμενη Δευτέρα, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αναδειχθεί μετά από ψηφοφορία ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελπμλουμ.

 

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Eurogroup θα ξεκινήσει, με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία, δηλαδή με τουλάχιστον δέκα ψήφους.

Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.


Σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι γύροι μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και να αναδειχθεί νέος πρόεδρος του Eurogroup.

Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσημα η υποψηφιότητα της Λετονής υπουργού Οικονομικών, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ο οποίος για πολλούς θεωρείται και «φαβορί».

Σε γενικές γραμμές, με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ήδη, να κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ, το προβάδισμα για τη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup δίνεται στους υποψηφίους που προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες.