Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικρίνει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για τις θέσεις που διατύπωσε για το μεταναστευτικό ότι αποτελεί «τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία. Οι δηλώσεις Ζέεχοφερ  προκάλεσαν και τις σφοδρές επικρίσεις του αντιπροέδρου της BundestagΤόμας Όπερμαν.

«To μεταναστευτικό ζήτημα μάς θέτει ενώπιον προκλήσεων. Και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά υπάρχουν και επιτυχίες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντικρούοντας την άποψη του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί «τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία, μετά και τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς». 

 

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine, «η Καγκελάριος δεν θεωρεί το ζήτημα της μετανάστευσης ως ‘τη μητέρα όλων των προβλημάτων’».

«Η Μέρκελ ανταπαντά στο Ζεεχόφερ και επιτίθεται στο AfD», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «το Κέμνιτς βίωσε διαδηλώσεις, με φαινόμενα που δεν συνάδουν με την τάξη, γεμάτα μίσος και εναντίον άλλων ανθρώπων (...) Πραγματοποιήθηκαν όμως και διαδηλώσεις που έδειξαν πώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Η Καγκελάριος, αναφορικά με τα γεγονότα στο Κέμνιτς, ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στο ρατσισμό και το μίσος. Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης της στην πόλη της Σαξονίας.

Η Μέρκελ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Μπορεί κανείς να πει ότι το κόμμα αυτό πυροδοτεί εν μέρει την ατμόσφαιρα».

Σφοδρές επικρίσεις και από τον Τόμας Όπερμαν

Ο Τόμας Όπερμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για τις δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Όπερμαν σχολίασε: «Ως υπουργός Εσωτερικών (ο Ζέεχοφερ) είναι κακή επιλογή και ως υπουργός αρμόδιος για τη διαφύλαξη του Συντάγματος βάρος».

Μάλιστα ο Όπερμαν κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ ότι μιλά σαν εκπρόσωπος του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Δεν έχουν καμία λύση για τα προβλήματα, αλλά έχουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε πρόβλημα», επεσήμανε το στέλεχος του SPD.

Ο υπουργός Εσωτερικών δυσφήμισε με τις δηλώσεις του τους 20 εκατομμύρια Γερμανούς που έχουν γονείς μετανάστες, κατέληξε ο Όπερμαν.

«Η μετανάστευση είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε για τα άσχημα ποσοστά που εμφανίζει το CSU στις δημοσκοπήσεις, ο Ζέεχοφερ απάντησε: «Έχουμε πρώτον ένα κόμμα δεξιά της Ένωσης, το οποίο μεσοπρόθεσμα μπορεί να εδραιωθεί, μια διχασμένη χώρα και απουσία στήριξης από την κοινωνία στα παραδοσιακά κόμματα».

Αυτά δεν έχουν σχέση «μόνο» με τη μεταναστευτική πολιτική, επεσήμανε ο επικεφαλής του CSU. «Όμως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων σε αυτή τη χώρα. Το λέω εδώ και τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Όπερμαν κατηγόρησε επίσης τον Ζέεχοφερ ότι έχει καταλάβει λάθος τις ευθύνες του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών να διαπραγματεύεται συμφωνίες επαναπατρισμού στις χώρες καταγωγής για τους αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, να επιταχύνει τις διαδικασίες παροχής ασύλου και να καταρτίσει μια νέα, μεταναστευτική πολιτική. «Δεν ακούω τίποτα για αυτά», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τον Ζέεχοφερ «εμπρηστή».