Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία καθυστερεί τις εξελίξεις τόσο εντός της Γερμανίας όσο και εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κρίνει ως ''ιδιαίτερα κρίσιμο'' το επόμενο διάστημα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» της Κυριακής, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει χαρακτηριστικά: ''Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι θετικές. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης καθυστερεί τις εξελίξεις τόσο εντός της Γερμανίας, όσο και εντός της Ευρωζώνης.

Βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, που αφορούν στην εμβάθυνση και την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας στην Ευρωζώνη, στον ρόλο του ΕΜΣ ως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στην πρόταση για κοινό Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών ή για ζητήματα που άπτονται της αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους και των ευρωομολόγων, επηρεάζονται αναπόφευκτα από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Οι ισορροπίες είναι αρκετά λεπτές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη θέση της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το επόμενο διάστημα, το ποια ζητήματα θα θέσει επί τάπητος στον διάλογο με την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει να προωθήσει μια πιο προοδευτική ατζέντα στο πλαίσιο του σεναρίου για ένα «μεγάλο συνασπισμό», που θα προωθεί και θα εξυπηρετεί παράλληλα και την αντίστοιχη ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και επίσης, από την επίδραση που θα ασκήσουν στη διαμόρφωση της σχετικής ατζέντας η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Και στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για μια τέτοια κίνηση σύγκλισης, ειδικά μετά και την εμπειρία της πρόσφατης διακυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα είναι, κατά συνέπεια, κρίσιμο''.

Ο κ. Παπαδημούλης μιλάει επίσης, για τη θέση της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενόψει των εκλογών στην Καταλονία, επισημαίνοντας ότι ''η θέση της ευρωπαϊκής Αριστεράς υπήρξε από την πρώτη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη, διατυπώνοντας την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και για έναν συμβιβασμό μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, που θα έδινε πολιτική λύση στο πρόβλημα''.

Επιπλέον, κάνει λόγο για ''ασάφειες και καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ζήτημα της προώθησης και επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit'', γεγονός επιζήμιο και για τις δύο πλευρές, όπως σημειώνει, καθώς έτσι ''ανεβαίνει το κόστος του ‘διαζυγίου’''.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη ''σε σημαντικές αλλαγές, που αφορούν στην αρχιτεκτονική της. Αλλαγές που αφορούν στις μεγάλες προσκλήσεις, όπως η ενίσχυση της ανάπτυξης, των πολιτικών συνοχής, της ισόρροπης ανακατανομής των χρηματοδοτικών πόρων, η καταπολέμηση των αυξανόμενων κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, η πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής, η προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης, η αντιμετώπιση του σκανδαλώδους ελλείμματος δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας σε θεσμούς, όπως το Eurogroup'', όπως είπε, επισημαίνοντας επίσης την αναγκαιότητα για ''πλατιές συμμαχίες''.