Υπό ασφυκτικές πιέσεις συνεχίζονται οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, με τη δημοτικότητα της Μέρκελ για τη θέση της καγκελαρίας να σημειώνει σημαντική πτώση, αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες να βλέπουν τα ποσοστά τους να καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ, όπως έδειξε νέα δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) σημειώνει απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση και πέφτει στο 20%, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται στο 33%. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 12%, των Φιλελευθέρων (FDP) στο 8%, των Πρασίνων στο 12% και της Αριστεράς στο 10%.

Σχετικά με την Άνγκελα Μέρκελ, η προοπτική να αναδειχθεί ξανά Καγκελάριος θεωρείται σήμερα "καλή" μόλις από το 54% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση είχε δώσει ακριβώς μετά τις εκλογές το 62%. Επιπλέον, μόνο το 38% θεωρεί καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.

Ξεκάθαρη, τέλος, είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης αναφορικά με ποιο κόμμα επέβαλε τις απόψεις του σε αυτές τις συνομιλίες. Το 63% θεωρεί ότι ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ, το 50% οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και μόνο το 24% το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) του Σουλτς. Η στήριξη στον "μεγάλο" συνασπισμό βρίσκεται στο 45%, ενώ το 64% εκτιμά ότι το SPD θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Ένωση. Κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί, άλλωστε, στο έκακτο συνέδριο του κόμματος αύριο, που έχει προγραμματιστεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.