«Αφήσαμε την Ελλάδα και την Ιταλία επί χρόνια μόνες» παραδέχεται ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, Γκέοργκ Καπς, παραδεχόμενος ότι θα ήταν αδύνατο να μπορέσει μόνη «η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορα με εκατοντάδες νησιά».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός κατάλληλου συστήματος κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς «δεν είναι δυνατόν μία ήπειρος με πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους να μην είναι σε θέση να υποδεχθεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες».

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της οικονομικής μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα», ενώ είναι διαφορετικό το θέμα της οικονομικής μετανάστευσης «όπου μπορεί και πρέπει να γίνεται επιλογή».
«Η ΕΕ πρέπει να εγκαταστήσει στις εμπλεκόμενες χώρες κέντρα, για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση σε αυτές τις χώρες και για να αποφασίζεται εκεί ποιοι επιτρέπεται να έλθουν στην Ευρώπη και ποιοι όχι» επισήμανε ο κ. Καπς.
Σε πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιένη, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων είχε υπογραμμίσει: «Η Ελλάδα βρίσκεται εξαιρετικά εκτεθειμένη και δεν μπορούμε να αναμένουμε από την αυτή να αντιμετωπίσει μόνη τις εισροές προσφύγων από το Αιγαίο, ούτε και να ζητάμε από τη χώρα να προστατεύσει χιλιάδες νησιά ως σύνορα, κάτι τέτοιο απλώς είναι αδύνατο, Ως εκ τούτου πρέπει ως Ευρώπη να δώσουμε τη στήριξή μας».
Είχε προσθέσει, δε, πως είναι πεπεισμένος ότι το προσφυγικό θέμα μπορεί να λυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό και θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με το ανάλογο προσωπικό στα σύνορα.
Επίσης, τόνισε ότι έχει αλλάξει γνώμη και σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ένταξη, η οποία, «δεν έχει κανένα νόημα, εξαιτίας των επίκαιρων πολιτικών εξελίξεων και εκείνων τα προηγούμενα χρόνια». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να διατηρηθούν οι οικονομικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα».