Υπουργική θέση σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της στις τάξεις της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υποστηρικτή μιας πολιτικής στροφής της παράταξης στη δεξιά, τον Γενς Σπαν, σκοπεύει να δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως γράφει  σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Μέρκελ -η οποία επιδιώκει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία- αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τις επιλογές των προσώπων από το δικό της κόμμα που θα αναλάβουν έξι υπουργεία. Η Μέρκελ, κατά το δημοσίευμα, θα αναθέσει στον Σπαν το υπουργείο Υγείας.

Η υπουργοποίηση του Σπαν, ο οποίος έχει καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον της πολιτικής της Μέρκελ όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και θεωρείται ηγετικό στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας της CDU, αποτελεί ένδειξη πως η Μέρκελ προσπαθεί να κατευνάσει τους επικριτές της, οι οποίοι απαιτούν να υπάρξει νέο αίμα και νέα κατεύθυνση.

Ο 37χρονος Σπαν ήταν υφυπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Ένωση, η κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ γράφει επίσης ότι η Μέρκελ, όπως αναμενόταν, θα αναθέσει στον Πέτερ Αλτμάιερ, στενό της σύμμαχο, το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θεωρείτο μέχρι πρότινος δυνητική διάδοχος της Μέρκελ, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Η Γιούλια Κλέκνερ, εκ των κορυφαίων στελεχών της CDU, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.

Έπειτα από 12 χρόνια στην καγκελαρία και 18 χρόνια στο τιμόνι της CDU, η εξουσία και το κύρος της Μέρκελ τελούν υπό αμφισβήτηση.

Οι συντηρητικοί, τόσο η CDU όσο και το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική επίδοσή τους μετά το 1949 τον Σεπτέμβριο, όταν υπέστησαν όχι ευκαταφρόνητη διαρροή ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Μέρκελ δέχθηκε άλλο ένα βαρύ πλήγμα όταν οι διαπραγματεύσεις με δύο μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέρρευσαν, αναγκάζοντάς την να στραφεί ξανά στο SPD, με το οποίο συγκυβέρνησε από το 2013 ως το 2017.

Διστακτικά, καθώς το δικό του ποσοστό έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το SPD συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά αυτό υπόκειται στην έγκριση των μελών του κόμματος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ανακοινωθεί την 4η Μαρτίου και δεν είναι σίγουρο.

Αν τα μέλη του SPD ψηφίσουν «όχι», πιθανότερη έκβαση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς θεωρείται λίγο ως πολύ απίθανος ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Μέρκελ, αντιμέτωπη με τις ανησυχίες στο κόμμα της για την πορεία του και για το δικό της μέλλον, υπόσχεται «ανανέωση».

Έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη διαδοχή της ονομάζοντας την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, την πρωθυπουργό του κρατιδίου του Ζάαρ, επόμενη Γενική Γραμματέα της

CDU.

Τα μέλη του κόμματός της συναντώνται τη Δευτέρα, όταν αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία για τον νέο «μεγάλο συνασπισμό» και τον διορισμό της Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Τόσο η CSU όσο και το SPD δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ποιους θα ονομάσουν υπουργούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ