Μακρόν και Μπορν ανακοίνωσαν επισήμως τη συγκρότηση της νέας γαλλικής κυβέρνησης, ύστερα από εβδομάδες απραξίας. Γέρνει και πολύ προς τα δεξιά όπως και η πρώτη.

Το πρωτοφανές για έναν ανασχηματισμό είναι ότι από νωρίς το πρωί τα ονόματα άρχισαν να διαρρέουν ανά δόσεις, ανάλογα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο Μπρούνο Λεμέρ μάλιστα ανακοίνωσε μόνος του ότι παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας.

Η επίσημη ανακοίνωση κυκλοφόρησε κατά τις 11:00 και εκεί είχαμε την έκπληξη να δούμε ότι παρά τις αρνητικές έως τότε πληροφορίες, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει στη θέση της, καθότι ο χαρακτηρισμός «γυναικολογική βία» δεν υπάρχει στο ποινικό δίκαιο και υπερισχύει, επομένως, το τεκμήριο αθωότητας.
Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί: Εξωτερικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας. Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι εξουσίες του Ζεράρ Νταρμανέν διευρύνονται και περιλαμβάνουν πλέον και τις υπερπόντιες κτήσεις.

Από το κόμμα «Ορίζοντες» του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο Κριστόφ Μπεσί αναλαμβάνει την οικολογική μετάβαση.

Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Φρανσουά Μπρον, γιατρός από τα επείγοντα, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναμφισβήτητα η νέα κυβέρνηση «Μπορν 2» γέρνει προς τα δεξιά όπως και η πρώτη. Να επισημάνουμε όμως κάποιες προσπάθειες εξισορρόπησης με την αριστερά πτέρυγα όπως: με την επιλογή της οικονομολόγου Λοράνς Μποόν (με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή πολιτική και πρώην συμβούλου του Φρανσουά Ολάντ), ως υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνης για την Ευρώπη. Επίσης την ανάθεση του υπουργείου Πόλης και Στέγασης στον σοσιαλιστή Ολιβιέ Κλέιν.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE