Οι αγορές περιμένουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτή περιμένει τις άμεσες, αλλά και μεσιβραχυχρόνιες εξελίξεις, επί του πραγματικού πεδίου της οικονομίας. Έντονοι, πάντως, είναι οι φόβοι των επενδυτών, ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, πριν καν ξεκινήσει!

Στην προσπάθεια καταπολέμησης του ταχύτερα αυξανόμενου πληθωρισμού από την εισαγωγή του ευρώ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν έναν «σταθερό» κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων την Πέμπτη, με αύξηση κατά 1/4 της μονάδας - την πρώτη από το 2011 καθώς η πολιτική οικονομικής τόνωσης έφτασε στο τέλος της.

Όμως, καθώς οι αγορές «χωνεύουν» μια πιθανή διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη, μια νέα πολιτική καταιγίδα στην Ιταλία και μια οικονομία που παραπαίει στα όρια της ύφεσης, οι προσδοκίες για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ, ήδη είναι μειωμένες. Τα πτωτικά στοιχήματα στο ευρώ πλησιάζουν τα επίπεδα του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία.

Η ΕΚΤ ήδη ακολουθεί την Federal Reserve, όσον αφορά την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς αντιμετωπίζει την ισχυρότερη άνοδο των τιμών σε μια γενιά, σε μια νομισματική αναταραχή που έριξε το ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Το σοκ από τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου και ο ακόμη πιο αργός ρυθμός σύσφιξης των επιτοκίων, κινδυνεύει να οδηγήσει το κοινό νόμισμα στα 0,9 δολάρια, σύμφωνα με τη Nomura Holdings και την BCA. Σε αυτό το σενάριο η UBS βλέπει τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων στο 0% μέχρι το τέλος του έτους, από 1,1% τώρα, τερματίζοντας τη σύντομη πορεία τους σε θετικό έδαφος.

Η προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ, θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων μόνο στο μείον 0,25%. Για τον Dominic Bunning, ανώτερο υπεύθυνο στρατηγικής συναλλάγματος στην HSBC, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δυσκολευτούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

«Θα νόμιζε κανείς ότι μπορεί να φτάσουν στο 0,5% στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά το παράθυρο κλείνει πολύ γρήγορα», είπε. «Η Ευρώπη επιβραδύνεται ανεξάρτητα από το τι κάνει η ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Αν και υπήρξαν ορισμένες φωνές εντός της ΕΚΤ, να ξεκινήσει η σύσφιξη με ένα πιο δυναμικό βήμα μισής μονάδας, αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς θα αντέβαινε στις οδηγίες και θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Μια αύξηση αυτού του μεγέθους παραμένει το βασικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο, με το βλέμμα της αγοράς να εστιάζει σε αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα.

Το κλειδί για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ΕΚΤ, θα είναι η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων ταραχών στις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Οι εργασίες για το backstop, το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, εντατικοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα μετά από ένα άλμα στις αποδόσεις στην υπερχρεωμένη Ιταλία, που ξύπνησε μνήμες από την κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης.

«Αυτό που θέλει η αγορά είναι η συγκεκριμένη επιβεβαίωση του συγκεκριμένου εργαλείου», δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management. «Αν η ΕΚΤ δεν δώσει αρκετές λεπτομέρειες, μπορεί να τρομάξει την αγορά», πρόσθεσε.

Την αβεβαιότητα που επικρατεί, επιδείνωσε η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού είναι τώρα περίπου 215 μονάδες βάσης - η υψηλότερη σε ένα μήνα.

Η αποτυχία παρουσίασης ενός «περιεκτικού και αξιόπιστου»- από πλευράς της ΕΚΤ- «εργαλείου», θα διευρύνει αυτό το χάσμα, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank σε έκθεση προς τους πελάτες. Βλέπουν το spread να δοκιμάζει εκ νέου το φετινό υψηλό των 240 μονάδων βάσης.

Οι επενδυτές ανησυχούν εξίσου για τις προοπτικές για την ενέργεια. Οι οικονομίες της Ευρώπης εξαρτώνται από το εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα επαναληφθούν, μετά τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, επίσης, έχουν ήδη μειωθεί. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται «σημαντικά πιο αργός», ενώ το σοκ της αύξησης του κόστους ζωής, είναι πιο έντονος από ό,τι μόλις πριν από δύο μήνες.

Η συνολική εικόνα ισοδυναμεί με ένα τοξικό μείγμα για την ΕΚΤ, η οποία, παρά την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων τέσσερις μήνες μετά τη Fed, μπορεί να καταλήξει να σταματήσει νωρίτερα, σύμφωνα με τον Alex Brazier, αναπληρωτή επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων της Blackrock.

«Αναμένουμε ότι το ενεργειακό σοκ θα επιβαρύνει τη ζήτηση στη ζώνη του ευρώ - πολύ περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg TV. «Η ΕΚΤ θα απομακρυνθεί κάποια στιγμή από την αποφασιστικότητά της να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, για να ζήσει τελικά με λίγο περισσότερο πληθωρισμό» πρόσθεσε.