Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανότατα να σημείωσε άλλο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας σχεδόν το 10%, εντείνοντας την ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εξετάζει πόσο επιθετικά πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, τονίζει το Bloomberg.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7%, με τέσσερις από αυτούς να προβλέπουν διψήφιο νούμερο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει στο 10%
Τα στοιχεία για την ευρωζώνη των 19 κρατών ανακοινώνονται την Παρασκευή, μετά από αναφορές από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ και αξιολόγηση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλο το μπλοκ των 19.

Καθώς τα προηγούμενα στοιχεία, έδωσαν ώθηση για επέκταση της νομισματικής αυστηρότητας στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η νέα έκθεση είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επόμενη απόφαση, η οποία αναμένεται σε έναν μήνα.

Αυτό το σκηνικό, μαζί με οποιεσδήποτε πολιτικές επιπτώσεις από τις ιταλικές εκλογές την Κυριακή, θα είναι σίγουρα ένα κυρίαρχο θέμα για την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, όταν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να απαντήσει σε ερωτήσεις της ευρωβουλής .

Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το πού θα σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μετά από αύξηση 1,25 ποσοστιαίων μονάδων στις μέχρι τώρα και ποιο τρόπο θα επιλέξουν οι αξιωματούχοι εάν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των θέσεων εργασίας.

Η εμφάνισή της στις Βρυξέλλες έρχεται κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο φορτωμένες εβδομάδες για ομιλίες στελεχών της ΕΚΤ για εφέτος. Και οι πέντε συνάδελφοι της κ. Λαγκάρντ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, καθώς και 10 από τους 19 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών, πρόκειται να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις.

Το Bloomberg από την πλευρά του, με βάση τις αναλύσεις του, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει φτάσει σε νέο υψηλό 9,6% τον Σεπτέμβριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Το τέλος των γερμανικών μέτρων μείωσης των τιμών που εισήχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού θα προσθέσει επίσης τις πιέσεις στις τιμές.