Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο, είναι εφικτή, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti.

Ο κ. Fioretti σημείωσε στον Economist πως είναι προτιμότερο σήμερα να μιλά για την Ελλάδα παρά για τη χώρα του την Ιταλία, όπου οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες…

Στο συνέδριο του Economist τοποθετήθηκαν και οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών, από τον ESM, την ΕΚΤ (Martin Bijsterbosch) και την Ε.Ε. (Julia Levanti), όπου τα πρόσωπα έχουν αλλάξει μετά την έξοδο της Ελλάδας και από την ενισχυμένη εποπτεία. Και οι τρεις συμφώνησαν πως η δημοσιονομική σταθερότητα, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων με την παράλληλη δημιουργία capital buffers από την πλευρά των τραπεζών αποτελούν «κλειδιά» για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον P. Fioretti, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει καθώς εισήλθε στην κρίση από καλύτερη δημοσιονομική θέση, η οποία της επέτρεψε να λάβει μέτρα στήριξης ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκαναν την οικονομία πιο ανθεκτική».

Καλωσορίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, υποστήριξε πως πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023 σημαίνει πως δεν θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για έξτρα μέτρα στήριξης και υπ' αυτό το πρίσμα ίσως χρειάζεται εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου φέτος, ώστε να υπάρξει περιθώριο για το επόμενο έτος…

Πηγή: Euro2day.gr