Οι «27» της ΕΕ συζήτησαν για την ενεργειακή κρίση, με τον Τσέχο υπουργό, Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα να ανακοινώνει πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργών επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου πριν καλοκαίρι του 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα συνέβαλλε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των κρατών- μελών, ενώ υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο» για τον επόμενο χειμώνα «μέσω μίας κοινής πλατφόρμας».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως απαιτείται ένας εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησης του φυσικού ενώ οι από κοινού αγορές χρήζουν επιτάχυνσης και πρέπει να αξιοποιηθεί η αγοραστική δύναμη της ευρωπαϊκής ΕΕ για να εξασφαλιστούν οι προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος ίσως αποδειχθεί κρισιμότερος ακόμη και από τον τρέχοντα.

Σε τέσσερις άξονες το πακέτο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Με τη σειρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει πλαφόν για την τιμή στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας ωστόσο προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις «με τους διεθνείς εταίρους μας».

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εάν η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα.

Ταυτόχρονα, εξήρε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο. Προειδοποίησε δε πως κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του, ενώ έκανε γνωστό πως θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2023.

Σημείωσε πως ευρωπαϊκά έχουν γίνει σημαντικά βήματα που θεωρούνταν αδιανόητα πριν από ένα χρόνο καθώς «εξασφαλίσαμε επάρκεια στις αποθήκες μας και αποκαταστήσαμε τις ρωσικές προμήθειες με εναλλακτικές πηγές ενέργειας». Αναγνώρισε ωστόσο πως παρά τα μέτρα στήριξης «είναι εμφανές πως οι τιμές είναι μη βιώσιμες και υψηλές ενώ οι ρωσικές ροές έπεσαν κατά 10% και τα κόστη αυξάνονται».

Μάλιστα, σκιαγράφησε τους τέσσερις άξονες της πρότασης της Κομισιόν με έμφαση στο φυσικό αέριο και την μείωση των τιμών του:

Το φυσικό αέριο TTF είναι κρίσιμο σημείο αναφοράς και όσο διογκώνεται η τιμή του, χρειάζεται μία εναλλακτική πρόταση με ευρωπαϊκή νομοθετική ρύθμιση και στόχο την μείωση των τιμών
Παρεμβάσεις για μείωση της ζήτησης, όπως πχ 15% υποχρεωτική εξοικονόμηση στην ΕΕ, καθώς τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να στείλουν λάθος μηνύματα και οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης
Κοινή προσέγγιση για τη μείωση τιμών με βάση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με ετοιμότητα για δράση αν χρειαστούν συμφωνίες και παρεμβάσεις σε περίπτωση ελλείψεων σε ευρωπαϊκές χώρες
Κοινές αγορές, εκμεταλλευόμενη τη συλλογική δύναμη της ΕΕ για καλύτερες τιμές ώστε να καμφθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών χωρών - μελών αλλά και οι πιο αδύναμες χώρες να επωφεληθούν από τις μεγάλες συμφωνίες και «να είμαστε καλυμμένοι μέχρι και τον άλλο χειμώνα».
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές τώρα. Η προτίμηση της Επιτροπής (σε χαμηλότερες τιμές) είναι να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αρκετά γρήγορες» προειδοποίησε.