Η αλλαγή πλεύσης της βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμά της και η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιδεικνύεται «σύνεση» στις επιλογές που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας, εκτίμησε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι.

 

«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα σε κανέναν και πολύ περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, έχουμε να μάθουμε πράγματα διότι όσα γίνονται καταδεικνύουν πόσο ρευστή είναι η κατάσταση και ότι και στη δική μας δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιδεικνύουμε σύνεση», είπε ο  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση ενός φόρουμ μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επωφελήθηκε από αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσει «τις καλύτερες ευχές του» στον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, τον Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος διαδέχτηκε νωρίτερα σήμερα τον Κουάζι Κουάρτενγκ. Ο τελευταίος βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για τις ετήσιες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά επέστρεψε το πρωί εκτάκτως στο Λονδίνο και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Το δημοσιονομικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου, το οποίο προέβλεπε μειώσεις φόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, χωρίς να αποσαφηνίζεται πώς θα χρηματοδοτηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αποσταθεροποίησε τις αγορές, οδήγησε σε πτώση τη λίρα και αποδυνάμωσε την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.