Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο να επιβάλλουν κυρώσεις σε 8 άτομα και επιχειρήσεις από το Ιράν, λόγω της αποστολής στρατιωτικών drones από τη Τεχεράνη στη Ρωσία, εξοπλισμό που η Μόσχα χρησιμοποιεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία επετεύχθη σε συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη και θα συζητηθεί σε επαφές που θα έχουν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ένωσης αργότερα μέσα στη μέρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στις Βρυξέλλες σκοπεύουν να έχουν εγκρίνει τις κυρώσεις επίσημα μέχρι και την Πέμπτη, προτού ξεκινήσει η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως την Τρίτη το Reuters ανέφερε πως Ιράν και Ρωσία συμφώνησαν σε αποστολή περισσότερων ιρανικών drones και πυραύλων εδάφους-εδάφους προς τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία σκοπεύουν να εγείρουν το θέμα των παραδόσεων ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Ρωσία στη διάρκεια σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drone, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.