Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε αντίδραση για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος νέας υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο, ανέφερε χθες Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την επόμενη δέσμη κυρώσεων», ανέφερε η Ανναλένα Μπέρμποκ μέσω Twitter. «Θέλουμε να τις υιοθετήσουμε την επόμενη εβδομάδα».

«Δεν θα σταματήσουμε», επέμεινε. «Θα υποστηρίξουμε τις άνδρες και τις γυναίκες του Ιράν, όχι μόνο σήμερα, αλλά για όσο χρειαστεί».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι 27 επέβαλαν ήδη κυρώσεις στα μέσα Οκτωβρίου στην «αστυνομία ηθών» του Ιράν και σε 11 ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Τηλεπικοινωνιών.

Το Ιράν συντάραξαν μαζικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22χρονης ιρανής κουρδικής καταγωγής, έπειτα από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη διότι κατά την αστυνομία ηθών παραβίασε τον πολύ αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η καταστολή των κινητοποιήσεων οι οποίες ξέσπασαν απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας μετά τον θάνατό της έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 41 παιδιών και 24 γυναικών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο.