Την επιβολή πλαφόν σε πληρωμές με μετρητά εξετάζει η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φαέσερ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σόλτς να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με την Welt, στη δέσμη μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος μαύρου» χρήματος περιλαμβάνεται η θέσπιση ορίου 10.000 ευρώ στις πληρωμές με μετρητά. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες συναλλαγές θα γίνονται μέσω εύλογων και αντιληπτέων χρηματοοικονομικών οδών, θέτοντας εμπόδιο στην απόκρυψη της πηγής περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρεται σε στρατηγική έκθεση του υπουργείου.

Το σχέδιο της αναμένεται να παρουσιάσει η Γερμανίδα υπουργός στο σημερινό συμβούλιο για την αντιμετωπίση της εγκληματικότητας. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που επιχειρεί η Φαέσερ να θέσει πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά. Την πρώτη βρέθηκε αντιμέτωπη με ανάμικτες αντιδράσεις.

Η Φάεσερ ευελπιστεί πως θα αποκλείσει έτσι τους τρόπους εισόδου του «μαύρου χρήματος» στις νόμιμες χρηματορροές. Αλλά και σε περίπτωση που αυτό συμβεί θα μπορούν πλέον να το εντοπίσουν και να το ακολουθήσουν. Για την επίτευξη αυτού θα πρέπει να ενταθούν οι συνεργασίες μεταξύ του υπουργείου και των θεσμικών παραγόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες ψηφιακές δομές.