Το ενδεχόμενο να είναι πρόωρο να περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, επεσήμανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel.

Σε ομιλία της στο Λονδίνο, η Schnabel δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις κεντρικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι να υποθέσουν ότι η άνοδος των τιμών θα μειωθεί γρήγορα και να υποτιμήσουν την επιμονή τους.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογής των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο», δήλωσε η Schnabel.

«Θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, πιθανώς σε περιοριστικό έδαφος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό μας στόχο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις», προσέθεσε.

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της πρόσφατης νομισματικής σύσφιξης, η οποία ήταν και η ταχύτερη στην ιστορία της και περιλαμβάνει διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Η Schnabel προειδοποίησε επίσης για κινδύνους που απορρέουν από τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που ξοδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πολλά δημοσιονομικά μέτρα που είναι δημοφιλή στο εκλογικό σώμα, όπως τα αυστηρά ανώτατα όρια τιμών ή οι επιδοτήσεις ευρείας βάσης, κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», τόνισε. Αυτό «θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τη νομισματική πολιτική να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το επίπεδο που θα θεωρούνταν κατάλληλο χωρίς δημοσιονομικά κίνητρα».