Για την ανάγκη κάμψης στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ώστε να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωπαϊκή οικονομία έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Σε δηλώσεις, ο Ολλανδός τραπεζίτης ανέφερε πως «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά». Ακόμα, τόνισε πως χρειάζεται «κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο της ΕΚΤ», που θέλει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, έναντι του 10,6% που διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο.

Μιλώντας για το εάν θα υπάρξει ύφεση στη Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Κνοτ είπε πως «φαίνεται πως η ανάπτυξη της οικονομία στο δ' τρίμηνο του 2022 θα είναι ασθενική, ενδεχομένως και αρνητική». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν είναι μια «κλεισμένη» υπόθεση και πως μπορεί να αποφευχθεί.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Νοέμβριο. Αυτά αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό αύξησης των βασικών της επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο, όταν και αναμένονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ευρωτράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού και για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης, σύμφωνα με τον Κάζιμιρ
Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, μίλησε επίσης για αυξανόμενο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, ο Κάζιμιρ αναφέρει πως «τα ρίσκα για ύφεση στην Ευρωζώνη αυξάνονται».

Παράλληλα, αναφέρει πως οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού θα συνεχιστούν παρά τις «μη ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις».