Υπέρ νέων αυξήσεων στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

«Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να δρα με συνέπεια, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», ανέφερε ο Φινλανδός τραπεζίτης μιλώντας στην στην εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρεν «η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», ενώ επισήμανε το γεγονός πως «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και ιδιαίτερα ο υποκείμενος».

«Κατά την άποψή μου, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενεργούμε με συνέπεια, αλλά πρώτα θα πρέπει να αξιολογήσουμε την απόφασή μας με βάση τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας. «Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο και είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουμε πρόωρα», πρόσθεσε ο Ρεν

Υπενθυμίζεται πως ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε ενέργειας, τρόφιμα και αλκοόλ- έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ 5,7% τον Μάρτιο, από 5,6% τον Φεβρουάριο, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά τον περασμένο μήνα.

«Χωρίς σημαντικό αντίκτυπο οι κινήσεις της ΕΚΤ»

Σχολιάζοντας το γεγονός πως η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις τελευταίες έξι διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής της, ο Ρεν υπογράμμισε οι κινήσεις της Τράπεζας δεν έχουν ακόμη σημαντικό αντίκτυπο.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη ήταν έτοιμη για μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο Ρεν απάντησε: «Θα συμφωνήσω με αυτό», ενώ πρόσθεσε πως «μόλις φτάσουμε στο ανώτατο επιτόκιο πολιτικής, ίσως το καλοκαίρι… τότε πρέπει να διατηρήσουμε το μέγιστο επιτόκιο πολιτικής σε σταθερό επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να δούμε ότι ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται πραγματικά σε διαρκή πτώση».