Τίθεται σε ισχύ, σήμερα, ο κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (GPSR), όπως ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σημαντικών κοινωνικών αλλαγών που είχαν αντίκτυπο στην ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων τα τελευταία 20 χρόνια, όπως η αύξηση της ψηφιοποίησης, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η παγκοσμιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Με το εκσυγχρονισμένο αυτό πλαίσιο, όπως σημειώνει η Κομισιόν, θα διασφαλιστεί ότι στους καταναλωτές προσφέρονται μόνο ασφαλή προϊόντα, ανεξαρτήτως της προέλευσης των προϊόντων και του αν πωλούνται σε καταστήματα ή διαδικτυακές αγορές.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο ασφάλειας προϊόντων 2023.

Ο διαγωνισμός αυτός, όπως επισημαίνεται, φέρνει σε επαφή επιτυχημένες και ταλαντούχες επιχειρήσεις και ερευνητές που επιθυμούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας των καταναλωτών. Το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο ασφάλειας προϊόντων επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις που καινοτομούν και επενδύουν στη βελτίωση της ασφάλειας των νέων. Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Έπειτα από έλεγχο επιλεξιμότητας, μια επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας επιλέγει τους επικρατέστερους υποψηφίους σε κάθε κατηγορία. Οι φετινοί νικητές του βραβείου θα ανακοινωθούν στην επίσημη τελετή που θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.