Η οικονομία της Γερμανίας πιθανότατα θα μείνει στάσιμη φέτος, σύμφωνα με την BDI, η οποία μάλιστα αναθεώρησε επί τα χείρω το outlook της.

«Μόλις μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Γερμανίας στο 0%» δήλωσε στην δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο πρόεδρος της BDI, Ζίγκφριντ Ράσουρμ. «Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,7% — αυτό δείχνει ότι υστερούμε» έσπευσε να συμπληρώσει σύμφωνα με το Bloomberg.

Την εκτίμηση για το ότι η οικονομία της Γερμανίας θα παρουσιάσει ήπια ύφεση εντός του 2023 εξέφρασε η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Bundesbank) στην εξαμηνιαία έκθεση της που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Η τράπεζα αναμένεται πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει ύφεση 0,3% για το σύνολο του έτους, έναντι εκτίμησης για ύφεση 0,5% που είχε κάνει στην αρχή του χρόνου.

Για το 2024, η Bundesbank αναμένει πως η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,2%, ενώ για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 1,3%. Η τράπεζα σημειώνει πως «η γερμανική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει μόνο με κόπο από τις κρίσεις των τριών τελευταίων ετών. Ειδικότερα, εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, αν και αυτός, τουλάχιστον, αμβλύνεται».

Για την πορεία του πληθωρισμού στη γερμανική οικονομία, η Bundesbank αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 6% για το 2023, στο 3,1% για το 2024 και στο 2,7% το 2025. Σημειώνεται πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι το 2%, με τις εκτιμήσεις της Bundesbank να ξεπερνούν αυτό το επίπεδο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί. Ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί περισσότερο αν οι μισθοί και τα κέρδη αυξηθούν ακόμη πιο έντονα» σημειώνεται στην έκθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ, αναφέρει σε δήλωση του πως «χρειάζεται αποφασιστική δράση της νομισματικής πολιτικής είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων ενός πιο επίμονου πληθωρισμού».