Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο BBC από το Άμπου Ντάμπι, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλούν τις δυτικές αξίες, όμως η απομόνωσή τους από την Ευρώπη θα ήταν αντιπαραγωγική.

Ο Μακρόν, σε συνέντευξή του στο BBC, από το Άμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Λούβρου, δήλωσε ότι «αν αποφασίσεις απλώς να απομονώσεις Πούτιν και Τραμπ από την Ευρώπη και τις αξίες μας, λέγοντας “προδίδεις τις αξίες μας”, θα τους χάσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δύση έχει κάνει το λάθος να εγκαταλείψει «το μεγάλο αφήγημα» σχετικά με τις αξίες και την ταυτότητά της και ότι η Γαλλία τις υπερασπίζεται στο εξωτερικό. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό αφήγημα, έναν κοινό στόχο, κοινή φαντασία», εξήγησε ο Μακρόν. «Πιστεύω ότι ένα από τα προβλήματα της δυτικής κοινωνίας και των δυτικών κρατών στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν ότι εγκατέλειψαν τη φαντασία, τη φιλοδοξία, το όραμα», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν ερωτεύεται την ενιαία αγορά, τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή τις προοπτικές του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Οι άνθρωποι κινητοποιούνται από ένα ισχυρό αφήγημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, «η παράνοια, η αίσθηση ότι απειλούνται και η επιθυμία τους να προστατεύσουν κάτι» είναι αυτά που κάνουν ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος να επιλέξουν έναν διαφορετικό δρόμο. Όμως πρόσθεσε ότι ο Πούτιν ξεχνά ότι μέρος του πολιτισμού της ίδιας του της χώρας είναι η εξωστρέφεια και ότι το μέλλον της συνδέεται άμεσα με αυτό της Ευρώπης.