Οι ευρωβουλευτές Παπαδημούλης, Καϊλή και Κύρκος υπογράμμισαν τη θετική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς την αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου και τον επιμερισμό του προσφυγικού βάρους σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ενώ, αναδεικνύοντας τη «θηλιά» των πλειστηριασμών ζήτησαν το προσωρινό πάγωμα όσων αφορούν στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

«Επείγει, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων, δηλαδή να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, στη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, μεταξύ ευρωβουλευτών και εκπροσώπων του Τύπου, για το μέλλον της Ευρώπης και για τον ρόλο του ΕΚ.

Τρεις στους πέντε στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε ο κ. Παπαδημούλης, μόλις παίρνουν την ειδοποίηση από τις αρχές προχωρούν σε διευθέτηση των οφειλών τους στο Δημόσιο. Αυτό πρέπει να προχωρήσει, σε συνδυασμό με την προστασία των ατόμων με χαμηλό εισόδημα, πρόσθεσε.

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, που μετέχει στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι «ζητήσαμε τα στεγαστικά δάνεια να είναι τα τελευταία» που θα πλειστηριαστούν.

Είναι εξάλλου γνωστό, πρόσθεσε, ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια. Μεταφέροντας την ανησυχία που διατυπώνεται από ορισμένους κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν αναταράξεις λόγω κεφαλαιακής επάρκειας, θεώρησε πιθανόν να βρεθεί λύση προκειμένου να αποφευχθεί νέα κρίση, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να επανέλθει η Ελλάδα με νέο πρόβλημα και αφετέρου, επειδή η συνταγή ήταν και δικό τους λάθος. Ωστόσο, σημείωσε, το κλίμα αυτό δεν ευνοεί τις επενδύσεις και μάλιστα με τη συνέχιση των capital control.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, μίλησε για το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των ευρωβουλευτών, για την προώθηση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα, καθώς και για τα βήματα που γίνονται για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με σταθμούς τις συνόδους στο Ταλίν για την ψηφιακή αγορά, σήμερα στο Γκέτεμποργκ για τον κοινωνικό πυλώνα, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία 23 κρατών-μελών για κοινή βιομηχανική πολιτική στον τομέα της άμυνας.

Και οι τρεις ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τη θετική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς την αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου, προτείνοντας να επιμεριστεί το προσφυγικό βάρος σε όλες τις χώρες και όχι μόνον στις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας για την Τραπεζική Ένωση, είπε ότι είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, ύψους έως 100.000 ευρώ.

Για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην ΕΕ, είπε ότι υπάρχει μια σύμπλευση Μακρόν και Γιούνκερ για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα λογοδοτεί και για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά το θέμα είναι πού θα ισορροπήσει ο γαλλο-γερμανικός άξονας, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη υπό διαμόρφωση, καθώς και πώς θα προβάλει τις διεκδικήσεις του ο ευρωπαϊκός νότος.

Με αφορμή τα Paradise Papers, σημείωσε ότι η πρόταση είναι για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται, να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική, ακόμη και διεθνής νομοθεσία, με την βούληση του G20.

Τόσο ο κ. Παπαδημούλης όσο και ο κ. Κύρκος βλέπουν θετικό κλίμα στην ΕΕ υπέρ της ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, το οποίο ο Αντιπρόεδρος χαρακτήρισε συμφέρον για την Ελλάδα. Παράλληλα έκριναν θετικό το να κρατηθεί η ενταξιακή διαδικασία ζωντανή για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.