Στους 235 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι στο τέμενος στην βόρεια επαρχία Σινά της Αιγύπτου, σύμφωνα με την αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση. Αποτροπιασμός από τον πολιτικό κόσμο.

 Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, οι επιτιθέμενοι πυροδότησαν μια βόμβα προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των πιστών στη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Το τέμενος βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν θύματα της επίθεσης από το σημείο προς κοντινά νοσοκομεία μετά την επίθεση στο τέμενος Αλ Ράουνταχ στην Μπιρ αλ-Άμπεντ, δυτικά της πόλης Αρίς.

Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας λίγο μετά την επίθεση, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται μια εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Σινά όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι μαχητές έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την πολύνεκρη επίθεση στο τέμενος.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Διάμεσης, μετέφερε τα συλλυπητήρια αισθήματα και την αλληλεγγύη του κ. Παυλόπουλου προς τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για την αποτρόπαια και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα σήμερα στο Βόρειο Σινά και στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αιγυπτιακό λαό, μετά την τραγωδία στο Σινά, εκφράζει ο Αλ. Τσίπρας

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λαό.

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Αποτροπιασμός ΥΠΕΞ

Αποτροπιασμό και καταδίκη «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών για την «ειδεχθή επίθεση» που σημειώθηκε σήμερα στο τέμενος αλ Ράουνταχ, πλησίον της πόλης Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βορείου Σινά. Παράλληλα, εκφράζεται και «ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται, επίσης, «η αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων» και η διαβεβαίωση «για ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται».

Την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια της χώρας μας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, καθώς επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ με την ομόλογό του, υπουργό Διασποράς, Ναμπίλα Μακράμ.

Μητσοτάκης: Η τραγωδία στο Σινά μας οδηγεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Με μία ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει συγκλονισμένος για την τραγωδία στο Σινά.

«Νιώθω συγκλονισμένος. Η τραγωδία στο Σινά μας οδηγεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τέλος στο αίμα που φέρνει το μίσος», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ