Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις», θα υποδαυλίσει τη βία και δεν θα βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε η Ιορδανία.

Στη διάρκεια ενός φόρουμ στην Ουάσινγκτον, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας λήψης της απόφασης για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία, φύλακας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, που υπέγραψε το 1994 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, προειδοποίησε κατά «μιας κίνησης με σοβαρές συνέπειες» η οποία κινδυνεύει «να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες (μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) και να ωθήσει την περιοχή στην κλιμάκωση».

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.

Ο Σαφάντι έκανε λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, με δεδομένη τη σημαντική θέση που έχει η Αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ) για τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί» μια τέτοια απόφαση από την πλευρά του Τραμπ. «Δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», τόνισε.