Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα τώρα με άλλο μάτι και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ευκαιρίες που παρουσιάζει, αναφέρει έρευνα της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Ashurst, με τίτλο: «Δημιουργείται δυναμική για τη μη εξυπηρετούμενα ελληνικά δάνεια».

«Ίσως, ένα από τα περισσότερο αναπάντεχα ευρήματα της έρευνάς μας είναι ότι οι επενδυτές τώρα δεν φαίνεται μόνο να βλέπουν την Ελλάδα με άλλη ματιά, αλλά και ότι παρακολουθούν ενεργά την αγορά αυτή με σοβαρό ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιάζει», σημειώνει η εταιρεία.

«Το 84% των επενδυτών, τους οποίους ρωτήσαμε κατέταξαν την Ελλάδα στις δύο κορυφαίες χώρες της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν στόχους τους για επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες. Η Ιταλία ήταν δεύτερη με 53%, ενώ η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθούν με αρκετή απόσταση», σημειώνεται. Επιπλέον, το 55% των επενδυτών ανέφεραν ως πολύ πιθανό και το 35% ως μέτρια πιθανό να εξετάσουν ευκαιρίες για συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά δάνεια που θα έρθουν στην αγορά τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, το επίπεδο αυτό του ενδιαφέροντος αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων. «Πρώτον, είναι ενδεικτικό μίας ενισχυόμενης άποψης ότι η ελληνική οικονομία έχει φθάσει ή είναι κοντά στο να φθάσει το χαμηλότερο σημείο του οικονομικού κύκλου. Γενικά, οι απαντήσεις των επενδυτών μας δείχνουν μία ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας θα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση από εδώ και πέρα, η οποία θα καθοδηγείται κυρίως από τον τομέα της φιλοξενίας.

Παρά ταύτα, η πολιτική μεταβλητότητα και οι υποβόσκουσες ενδημικές δημοσιονομικές αδυναμίες παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Δεύτερον, οι επενδυτές καλωσορίζουν το σύνολο των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία μίας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς χρέους.

Αν και παραμένουν κάποιες επιφυλάξεις στον κλάδο για συγκεκριμένες πλευρές των νέων μεταρρυθμίσεων, πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά και τα ανέφεραν ως ένδειξη ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεσμεύεται τώρα πραγματικά στην επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας. Τέλος, οι επενδυτές βλέπουν ξεκάθαρα ευκαιρία στις χαμηλές αποτιμήσεις που ισχύουν τώρα στην αγορά, αλλά φαίνεται να κατανοούν εξ ίσου τους σχετικούς βασικούς κινδύνους».