Τη σημασία και την ανάγκη του διαλόγου ανέδειξε η Αυστριακή πρέσβειρα στην Ελλάδα, Αντρέα Ικίτς Μποχμ, στη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, εκ μέρους της Αυστριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η συνδιάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα, όπου κατ' ουσία γεννήθηκε και ξεκίνησε ο διάλογος», επισήμανε η κ. Μποχμ. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή της ότι αυτή η 2η Διάσκεψη των Αθηνών θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου στη Μέση Ανατολή, τη χαρακτήρισε σημαντική και σημείωσε πως είναι τιμή για την Αυστρία να μπορεί να στηρίξει την προετοιμασία της.

Όπως τόνισε, η θρησκεία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και διαμήνυσε πως ο διαπολιτισμικός και διαθρησκειακός διάλογος, συμπεριλαμβανομένου και του οικουμενικού διαλόγου, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής. «Στοχεύουμε να συμβάλουμε ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στον κόσμο, να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη και να υπάρχουν διαθρησκευτικές και διαπολιτιστικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε πως η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση στη διαμεσολάβηση και στην προαγωγή της αλληλοκατανόησης στους πολιτισμούς και τις θρησκείες και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη ανά τον κόσμο. Όπως συμπλήρωσε, η Βιέννη αναγνωρίζεται ως ένας κόμβος για τον διεθνή διάλογο.