Λιγότερο δημοφιλής από ποτέ είναι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ενώ το 52% (-3) θεωρεί καλό να παραμείνει καγκελάριος η Άγγελα Μέρκελ, δείχνει δημοσκόπηση, η οποία αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- και την σύγχυση που επικρατεί, περισσότερες από 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς υποχώρησε κατά εννέα μονάδες από τον περασμένο μήνα, στο 30%, κάτω από αυτή του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής γερμανός πολιτικός με 62% (-3), του συμπρόεδρου των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ με 53% (-4), της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με 52% (-2), του προσωπάρχη της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ με 41% (+1), της επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ με 35% (-4), του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ με 34% (+3) και της επικεφαλής της Κ.Ο του SPD Αντρέα Νάλες με 33% (-7).

Λιγότερο δημοφιλείς από τον κ. Σουλτς είναι ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ με 27% (-1) και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, με 9% (-3).

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μια μονάδα και φτάνει στο 33%, ενώ το SPD παραμένει στο 21%. Η AfD συγκεντρώνει 13% -όσο και τον περασμένο μήνα- η Αριστερά χάνει μια μονάδα και βρίσκεται στο 9%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%.

Η προοπτική ωστόσο του «μεγάλου» συνασπισμού φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες, που δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι την θεωρούν «λιγότερο καλή» ή «κακή», έναντι 45% που την περιγράφει ως «καλή» η «πολύ καλή». Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές, ενώ το 42% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά την καγκελάριο, το 49% πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, ενώ το 45% θα προτιμούσε να αποσυρθεί πριν από το τέλος της τετραετίας και να κάνει χώρο για τον ή την διάδοχό της. Παρόλα αυτά το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυρία Μέρκελ είναι «καλή καγκελάριος», ενώ το 75% ότι είναι καιρός να υπάρξει αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).