«Πριν από 8 χρόνια, ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της G20, προσπάθησα να βάλω τέλος στην αδικία των φορολογικών παραδείσων».

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα… Όταν ήταν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας είχε μπει στο στόχαστρο του Avaaz. Τώρα τίθεται παρά το πλευρό του και καλεί τους G20, μαζεύοντας υπογραφές με εκστρατεία στα social media, με σκοπό να πάρει μέτρα για το ασύδοτο πάρτυ των ελίτ…

 «Όπως δείχνει όμως η διαρροή των Paradise Papers, τρισεκατομμύρια εξακολουθούν να φυγαδεύονται στα πιο σκοτεινά μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, για να γλυτώσουν τη φορολογία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής μας, που επιτρέπει στους πλουσιότερους του πλανήτη να βγάζουν την ουρά τους απέξω, όταν οι υπόλοιποι πληρώνουμε για την υγεία, την παιδεία και την προστασία των αδυνάτων.

Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία να τους σταματήσουμε - με μια διεθνή συμφωνία που θα απαγορεύει τους φορολογικούς παραδείσους και θα προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στους φοροφυγάδες. Και οι G20, οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, μπορούν να το κάνουν.

Υπόγραψε μαζί μου αυτήν την ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και επικεφαλής της G20 - αν 1 εκατ. από εμάς υπογράψουμε, θα του την παραδώσω εγώ προσωπικά, ζητώντας από αυτόν και τους υπόλοιπους ηγέτες να λάβουν επειγόντως μέτρα και να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκινήσαμε το 2009. Υπόγραψε με ένα κλικ: ΥΠΟΓΡΑΦΩ.

Η ψαλίδα της παγκόσμιας ανισότητας είναι σοκαριστική - μόλις 8 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Και το χάσμα μεγαλώνει, με τη βοήθεια του σκοτεινού κόσμου των φορολογικών παραδείσων που επιτρέπει να φυγαδεύονται τρισεκατομμύρια, από τις οικονομίες των χωρών μας προς τις offshore. Αυτήν τη στιγμή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι υπόλοιποι πληρώνουμε.

Πριν από 8 χρόνια η G20 συμφώνησε να βάλει τέλος σε αυτήν την πρακτική. Ήρθε η ώρα να το κάνει. Σας καλούμε να λάβετε επειγόντως μέτρα, για να καταργήσετε τους φορολογικούς παραδείσους και να φροντίσετε ώστε να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη όσοι τους διευθύνουν και τους εκμεταλλεύονται. Κανείς δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παραβαίνει τα φορολογικά του καθήκοντα εις βάρος του κοινού συμφέροντος. Είναι δική σας ευθύνη να τους σταματήσετε. Ως πολίτες από όλο τον κόσμο, απαιτούμε τη λήψη δραστικών μέτρων. Με εκτίμηση, ΥΠΟΓΡΑΦΩ.

Η G2 έχει τη δύναμη να λύσει αυτό το πρόβλημα - και έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο, εξαναγκάζοντας φορολογικούς παραδείσους να συμμορφώσουν τις πρακτικές τους. Υπάρχει λοιπόν δυναμική, και τώρα τα Paradise Papers μάς δίνουν την ευκαιρία που περιμέναμε για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια. G20, κλείστε τους φορολογικούς παραδείσους!

Όταν ήμουν πρωθυπουργός, μπήκα κι εγώ στο στόχαστρο των εκστρατειών του Avaaz και σε διαβεβαιώ ότι φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα. Το κίνημα του Avaaz εξελίσσει τον παγκόσμιο ιδεαλισμό. Και αυτό το σκάνδαλο μας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ας μην τη χαραμίσουμε...

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Γκόρντον Μπράουν με την ομάδα του Avaaz».