«Όσο διαφορετική και αν είναι η κατάσταση στις διάφορες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν πάντα προκλήσεις και καθήκοντα, που είναι κοινά, όπως η αποδοχή, η περίθαλψη και η ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες μας.»

« Γνωρίζουμε βεβαίως ότι σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή, εξαιτίας και της γεωγραφικής της θέσης. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δώσει η Γερμανία ένα μήνυμα της αλληλεγγύης με την πρόσληψη προσφύγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας ανακατανομής».

Αυτό ήταν το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του 7ου Συνεδρίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ζίντελφιγκεν στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης.
«Παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν», συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος «γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ελληνικών και γερμανικών δήμων και πόσο αποδοτική μπορεί να υπάρξει η κοινή αξιοποίηση παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής».

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην πληθώρα των συνεργασιών μεταξύ δήμων, που έχουν προκύψει από το 2010 όταν και ιδρύθηκε η Ελληνογερμανική Συνέλευση και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εύστοχη την επιλογή του φετινού κεντρικού συνθήματος του Συνεδρίου «Τοπική Αυτοδιοίκηση – η δύναμή μας», το οποίο μεταξύ των άλλων περιγράφει και ένα συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας. Η Αυτοδιοίκηση και η ανάληψη ευθυνών σε τοπικό επίπεδο ενισχύει και το αίσθημα αυτοπεποίθησης των Δήμων και Κοινοτήτων, κάτι που λειτουργεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών και της δημοκρατίας συνολικά.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί για αυτό το λόγο την ιδανική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τις δύο πλευρές, κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς όλους, όσοι δραστηριοποιούνται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια και ευχόμενη καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.