Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) βρίσκονται σε τέλμα μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, γι αυτό και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί, στις 11.00 ώρα Ελλάδος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία η οποία και θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη, εάν οι εταίροι καταλήξουν τελικά, όπως μεταδίδει το πρώτο το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «ARD».

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε νυχτερινές διαβουλεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων το έχουμε επεξεργαστεί εν τω μεταξύ», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ, πρώτος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στο πρωινό μαγκαζίνο του «ARD».

«Η βούληση να συμφωνήσουμε υπάρχει », δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας τους SPD, ενώ και η Γιούλια Κλέκνερ, η αντιπρόεδρος του CDU και ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έκαναν ανάλογες δηλώσεις στο ίδιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Εν τούτοις, και αν ακόμα οι τρεις δυνητικοί εταίροι καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί: η εσωκομματική ψηφοφορία των μελών του SPD, η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού μπορεί να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες και η έκβασή της είναι αβέβαιη δεδομένου ότι η αριστερή πτέρυγα και η νεολαία του κόμματος, που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στο κόμμα, τάσσονται κατά του νέου μεγάλου συνασπισμού.