Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Σαάντ αλ Χαρίρι από την πρωθυπουργία του Λιβάνου έχει βυθίσει τη χώρα σε κρίση, σπρώχνοντας αυτή τη μικρή αραβική χώρα στην πρώτη γραμμή της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν… αυξάνοντας τις περιφερειακές εντάσεις και τη διπλωματική ένταση μεταξύ Ριάντ και Βηρυττού.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δηλώνει πως κάθε τοποθέτηση ή κίνηση του Χαρίρι «είναι αποτέλεσμα της ύποπτης και μυστηριώδους κατάστασης που βιώνει στη Σαουδική Αραβία» κάνοντας γνωστό ότι επικοινώνησε μαζί του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση που ανακοίνωσε ο Χαρίρι την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που επικαλείται το Reuters, ο Μισέλ Αούν είπε σε ξένους πρεσβευτές πως ο Χαρίρι έχει «απαχθεί».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.

O Λίβανος φέρεται να βρίσκεται εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και η κατάσταση προκαλεί διεθνή ανησυχία.

Ενώ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στην «εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα» στον Λίβανο.