Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιριών.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στην φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.

Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου.

Λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τέλος, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στην χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.