Η Ουκρανία θα καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να ζητήσει διευκρινίσεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφού ένα υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο, που είναι ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αναχώρησε από τουρκικό λιμάνι.

Το γεγονός ότι επετράπη στο πλοίο να φύγει είναι «απαράδεκτο», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο, αφού τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων Refinitiv έδειξαν ότι το πλοίο απέπλευσε αργά χθες, Τετάρτη, από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι Καρασού.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάσθηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο. Το Ρόιτερς είχε προηγουμένως μεταδώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Όμως χθες, Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς πληροφορίες ότι το πλοίο είχε συλληφθεί από την Τουρκία.
Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το Zhibek Zholy σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι.
Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.
Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.
Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, οι τουρκικές αρχές έχουν τηρήσει σιγή.